Kétrészes cikksorozatunkban egy hagyományos és egy "kortárs", az újrahasznosítás jegyében született kerti aszaló építményt szeretnénk közelebbről bemutatni, az ügyes
kezű emberek a ház körül található anyagokból könnyen megépíthetik mindkettőt.
Most egy népi építészetben gyakori, kerti változatot mutatok be, az új, sörkollektoros aszalóról következő VendégFirkánkban olvashattok majd.
A gyümölcsök és a zöldségek egyszerű, kíméletes,
természetes és legolcsóbb tartósítási módja a szárítás és aszalás, melyhez nem
kell cukor vagy kémiai tartósítószer. Legősibb formája, a napon történő
szárítás, már a történelem előtti időkben ismert volt. Az aszalvány
vitaminokban, ásványi sókban gazdag, tápláló és egészséges. A népi
gyümölcsaszalás több évszázados múltra tekint vissza, hajdan ugyanolyan társas
tevékenység volt, mint a fonás, munka és szórakozás egyszerre. Aszalt
gyümölcshöz hasonlóan zöldségfélékből is készülhet szárított finomság, például
hagymából, gombából, sárgarépából, petrezselyemből.
A cikk eredetileg az „Írd Te a Vidéki Életet” cikkíró pályázatra íródott, és Éléskamra kategóriájának döntőse lett 2011. novemberében.
Nyitó kép forrása: http://sophiarawfood.blogspot.hu/2012/02/almas-aszalt-szilva-leves.html
Most egy népi építészetben gyakori, kerti változatot mutatok be, az új, sörkollektoros aszalóról következő VendégFirkánkban olvashattok majd.
Az építéshez nem feltétlenül
szükségesek új anyagok, néhány bontott tégla (lehet égetetlen tégla is),
tetőről lehullott törött cserép, kályhából maradt régi vaslemez és egy kevés deszka
is kiválóan alkalmas hozzá. Az egyetlen különleges hozzávaló a mogyorófa
vessző, ez a legjobb az aszalófelület kialakítására, mivel keményfa, a hő illetve
füst hatásának is ellenáll, sőt nem okoz mellékízt vagy kellemetlen szagot a
megaszalt gyümölcsben.
Új, zsalukőre épített aszaló |
Hogyan
is néz hát ki egy hagyományos aszaló? Az általam felmért kerti építmény egy kb.
120x180x100 cm-es kubus, falai sárba rakott égetetlen téglából égetett tégla
lábazatra készültek. A téglafal tetejére cserépdarabokat raktak, majd erre
helyezték a mogyorófa vesszőből készült lészát
tölgyfa keretben. A cserépdarabok csak felületkiegyenlítésre szolgáltak, egyéb
szerepük nincs. Ebbe rakták az aszalni való gyümölcsöt, majd deszkákkal
letakarták. Hazánkban legismertebb az aszalt alma és szilva. Ezen kívül még
jelentős mennyiséget állítanak elő körtéből, meggyből, kajszibarackból és
csipkebogyóból is.
Az aszaló katlanjának belseje |
Az aszaló
belsejében található az égetett téglából épített katlan – 50x100x30 cm - melynek tetején vas keret és vaslap, azon
cserépdarabok és tapasztás találhatók. Ennek a hő egyenletes, csillapított átadásában
van szerepe. A katlan az aszaló rövidebbik oldalán található kis nyíláson
keresztül volt fűthető, és itt távozott a füst is. Előfordult, hogy a katlan fölött
egy kicsi, bedugható nyílást hagytak, melyen keresztül áramlott ki a füst, és így
lehetett szabályozni a levegő ki- és beáramlását, ezáltal az égés intenzitását.
Az építményt kívülről sárral tapasztották be.
Aszaló felmérési rajza |
Mogyorófa lésza |
Aszaláskor a
gyümölcs elveszti víztartalmának akár felét, háromnegyedét is, értékes
tápanyagai, vitaminjai azonban megmaradnak. Ehhez legalább 40-50 °C egyenletes
hőmérsékletre van szükség. Aszaláskor a katlanba fával begyújtottak. A sárba
rakott cserépdarabok és a fém lap az aszaló testében felhevült, és a lészára helyezett és lefedett gyümölcsök
lassan megaszalódtak. A gyümölcsdarabokat forgatták, az alsó réteget mindig
kiszedték, helyére a felső réteg került, így fokozatosan történt az aszalás.
A bemutatott aszaló
nagyobb mennyiségű gyümölcs aszalására alkalmas, de megépíthető kisebb méretben
is. A képeken egy régi, már használaton kívüli aszaló, és egy nemrégiben
épített mai változat látható, melynek már zsalukő lábazata van. Az időjárás
ellen az aszaló fölé gyakran lábakon álló kis védőtetőt emeltek.
Magam sem tudom, hogy
egy romos kis aszaló láttán miért lettem ennyire lelkes, gyanítom, hogy a
kedvencem, az aszalt szilva lehet ebben a bűnös…
A cikk eredetileg az „Írd Te a Vidéki Életet” cikkíró pályázatra íródott, és Éléskamra kategóriájának döntőse lett 2011. novemberében.
Nyitó kép forrása: http://sophiarawfood.blogspot.hu/2012/02/almas-aszalt-szilva-leves.html
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése