Megkezdett
sorozatunkban elkezdtük nyomon követni a fűtés fejlődését az ókortól kezdve
egészen a közelmúltig. Ígéretünkhöz híven a folytatásban először a hazánkban
előforduló, elsősorban nem a főúri, hanem népi fűtő berendezéseket vesszük
górcső alá. Számba vesszük a tájegységenként jellemző típusokat, végigkövetjük
fejlődésüket, és egymásra hatásukat.
|
A háromosztatú ház fejlődése |
A tüzelőberendezést a népi
építészetben nem szabad önálló egységként, berendezésként kezelnünk, mert
szoros kapcsolatban állt a lakásfunkcióval (ahogy cikksorozatunk I. részében
már kifejtettük), a parasztház szerves elemét képezte, így döntően meghatározta
az építés többi részét is. A magyar népi építkezésre az egysoros elrendezés
jellemző, amely leggyakrabban hozzáépítéssel fejlődött. (Ellentétben a
nyugat-európai területekkel, ahol belső osztódással, méretnövekedéssel
fejlődött a népi háztípus.) Hazánkban tehát a 11-13. században többnyire
egysejtű veremlakásokban éltek a falvakban, amelyből a sütőkemence vagy a nyílt
tűzhely még kívülre szorult, esetleg a ház külső falába építették be. Később
megjelent az egysejtű ház, amely a lakóteret és a tüzelős főzőteret is magában
foglalta. A 14-15. században újabb, tüzelővel ellátott helyiséggel bővült, így
lett belőle szoba-konyha: megjelent a két,- illetve a háromosztatú háztípus. Ekkor
került vissza a tüzelő is a házba. A 19. századtól már jellemzően szoba-konyha-szoba
és/vagy kamra helyiségsorolással találkozunk, viszont itt a magyar ház
fejlődése megállt. (A kisnemesi építkezésekben még a 20. század előtt megjelent
a kétsoros elrendezés, a népi építkezésben ez azonban nem vált gyakorlattá.)
A tüzelőberendezések két
nagy csoportra oszthatók füstelvezetés szempontjából: nyílt és zárt
füstelvezetéses rendszerűekre. Az étel készítése
kezdetben a szabadban történt, a 14. század előtt a falusi házban pedig még
egyáltalán nem volt füstelvezetés, a füst szabadon terjengett a helyiségben. A
nyílt füstelvezetésű tüzelők előnye volt, hogy egyszerre oldották meg a fűtést,
sütés-főzést, világítást. Gyakoriak voltak a falun kívüli kemencék, ahol több
család használt egyet. (Nyugat-Magyarország, Kisalföld) A kemence teste a házon
kívül volt, később költöztették a falakon belülre.
A zárt füstelvezetésű
tüzelők alig 100 éve jelentek meg, hátrányuk volt, hogy világítást már nem
szolgáltattak. Az első takaréktűzhelyek 1880 táján kerültek a házakba. A
kandallós tüzelő olasz eredetű, a reneszánsz építkezésekkel került a főúri
kastélyokba, majd onnan a parasztházakba. Átmenetet képez a zárt tüzelésű
kemencéhez. A kályha (amelynek történetével cikksorozatunk I. részében
már foglalkoztunk) Nyugat-európából származik. A sütőházakban zárt és nyitott
tűzhely együtt épült. A falat, amelyre a tüzelőberendezés épült, óvták az
áttüzesedéstől, tégla vagy tapasztott sövényfalat építettek mögé.
Rendkívül sokféle és érdekes
tüzelő épült a Kárpát-medencében, rendszer nélkül nehéz is eligazodni közöttük.
Először a tüzelők tájegységek szerinti csoportosítását, a folytatásban majd az
egyes tüzelőtípusok fejlődését vesszük sorra. Bátky Zsigmond 1930-as
csoportosítását veszi alapul a népi építészeti kutatás, bár kategóriái a 19.
század közepéig érvényesek teljes mértékben, a későbbi fejlődést egy bővített
rendszerezés fedhetné le kimerítően. Bátky öt tűzhely,- és háztípus vidéket
különböztetett meg:
Keleti magyar vagy Erdélyi
tüzelő - Kandallós tüzelő (Alföld keleti pereme, Szatmár, Bereg, Abaúj,
Zemplén)
|
Keleti magyar tüzelőtípus |
Ezen a területen a konyha
jellemzően kicsi, leginkább belépőtér és füsttelenítő szerepet tölt be. A
szobában, amelyet itt háznak neveznek, találjuk a nyitott tüzelőt vesszőből,
vályogból, téglából, vagy cserépből, csempéből épült lángfogóval. A
szabadkémény és a kémény későn jut el erre a területre, ezért még sokáig a
szikrafogóból kürtővel vezetik a füstöt a padlásra. A nyílt és zárt tüzelő
találkozási területe, ezért számtalan hibrid formával találkozhatunk. Erdély
nyugati felében gyakori a konyha hátsó része fölé épített szikrafogó. A
házakban sokáig kemence sem épült, a sütést-főzést is a kandalló látta el, csak
a 19. század második felében jelennek meg a konyha hátsó részében a kicsi,
boglya alakú vagy lapos, szögletes kemencék. Előfordul, hogy a kandalló kikerül
a konyhába és összeépül a kemencével, a szobába vaskályha vagy takaréktűzhely
épül. De olyan hibrid formák is létrejöttek, mint a mászókéményhez hasonló
építménybe épített nyitott főzőtér. Hazánk tulajdonképpen peremvidéke a nyílt
tűzhelyes-kandallós területnek, ezért gyakoriak a kombinált tüzelők.
|
Kandallós tüzelő, Kispalád |
Északi magyar vagy Palóc
tüzelő - Belülfűtős-kemencés tüzelő (Északi hegyvidék)
|
Északi magyar tüzelőtípus |
Itt is kicsi, funkció
nélküli konyhával találkozunk, a házban (szoba) van a lakó,- és munkatér. A nagyméretű
szögletes kemence szája fölé kürtőt építenek, és a szája előtti padkán főznek,
így az egész helyiség füstös. A bükki barlanglakásokban is ezt az alaptípust
találjuk. A kürtő csak a 17-18. századtól épült hozzá. Előfordult az is, hogy a
kürtővel nem a padlásra, hanem a szomszédos konyhába vezették a füstöt. A 19.
században alföldi hatásra megjelent a konyhában a szabadkémény, a kemence szája
átfordult a konyhába, és alakja szögletesből csonkakúp formájúra változott.
Ezzel a szerkezeti átalakulással a füst már a nyitott kéménybe jutott.
Borsod-Abaúj területén viszont az egész kürtős kemencét áttelepítették a
konyhába, a szabad kémény alá.
|
Szobai kemence, erdőhorváti |
|
Szabadkéményes konyha kemencével, Perkupa |
Déli magyar vagy
Alsó-dunántúli tüzelő (Dél-Somogy, Dél-Baranya, Szlavónia)
|
Favázas szabadkémény szerkezete |
Eredetileg nyílt tűzhelyes
volta balkáni kapcsolatokra utal, amelyre aztán rárakódtak az alföldi
(szabadkémény) és nyugati (kályha) hatások. Hazánkban kis területen terjedt el,
nem alakult ki önálló változata, hanem a szomszéd területekről átvett elemekből
építkezett. A 18-19. században ez a nyílt tűzhelyes ház ötvöződött a
kályhás-kemencés ház elmeivel. Erre a folyamatra a nyitott tűzhely eszközeiből
is következtethetünk, amelyek a tüzikutya, lapos kövek, sütőharang. Az
előzőekkel ellentétben a konyha a ház legrégibb helyisége, amelyben agyagpadka
felett bográcsban főztek, a padkára épített boglya vagy kocka alakú kemence előtt,
födémet nem építettek, így a füst a padlásra, esetleg a szabadkéményen
keresztül távozott. A szobába kívülfűtős kemence vagy cserépkályha került. A
vidék a századfordulón fejlődésnek indult, erőteljesen átépült, így ma már csak
ráutaló nyomait találhatjuk meg ennem a tüzelőtípusnak.
|
Konyhai padkás kemence, Muraszemenye |
|
Szobai kívülfűtős cserépkályha, Őcsény |
Nyugat magyar vagy
Közép-dunántúli tüzelő - Füstöskonyhás-kályhás tüzelő (Közép-Dunántúli –
Somogy, Zala, Vas, Veszprém (Sopron, Fejér, Tolna, baranya, ide is benyúlt))
|
Nyugati magyar tüzelőtípus |
Kemencés terület, a 16.
századig nincs füstelvezetés. Az egyhelyiséges lakóépület a konyha volt, ebbe a
füstösházba épült a kemence, amelynek füstje az ajtón vagy kis ablaknyílásokon keresztül
távozott. (Felsőszenterzsébet, Göcseji Falumúzeum) Emiatt az épületben minden
helyiségnek külön bejárat a volt. A 18. században épül a konyha mellé egy szoba
is, amelybe kívülfűtős cserépkályha vagy szemeskályha kerül, kialakul a
füstmentes alvóhely, így lesz belőle füstöskonyhás tüzelőszerkezet. A 19.
században erre a területre is elérkezik a szabadkémény, ezzel a konyha is
füsttelenné vált. A fejlődés következménye az elrendezésben az egy bejárat a
házba, és a konyhából nyíló bejáratok a szobába és a kamrába. Figyelemre méltó
szerkezetek a később a fél konyhát elfoglaló, mennyezetig érő
kemnce-sütő-tűzhely kombinációk, és a Bakony környékén előforduló két konyhai
kemencére.
|
Füstüskonyha, Szalafő |
|
Kombinált konyhai tüzelő, Baglad |
Középmagyar vagy Alföldi
tüzelő - Kívülfűtős-kemencés tüzelő (Alföld – Dunántúl keleti fele, Kisalföld,
Alföld peremvidéke)
|
Középmagyar tüzelőtípus |
Ezen a területen is a
szobába épült a kemence, földből vagy téglából, magas, besározott, fehérre
meszelt, csonkakúp, csonkagúla formában. Padka nélkül is, de leggyakrabban
földpadkával körítve épült. Szája a szabadkéményes konyhába nyílt, amely előtt
szintén agyagpadka készült, ezen főztek. A Kisalföldön a szobában nyeregkemencét
találunk, és a konyhába is épült kemence. Fontos része a tüzelőnek a konyhai
főzőpadka, amely főzésre, tárolásra, ha a szobában is épült, akkor alvásra
egyaránt szolgált. Az alföldön a szabadkémény alá gyakran építettek különálló,
kocka formájú középpadkát is. A Dunántúl északi felén előfordult az is, hogy a
konyhai kemence teste a házon kívül épült, amely ebben az esetben a 19-20.
században a polgárosodás következménye, a konyha területének növelése és a
sütés melegének kizárása érdekében történt. Ennek a tüzelőtípusnak a
legfontosabb eleme a szabadkémény vagy nyitott kémény, amely az egész
Kárpát-medencében és környékén megtalálható, de legfőbb központja az Alföld és
a Kisalföld volt. Szerkezeti változatai a legkorábbi, 16. századi karóvázas,
vesszővel fonott, deszkával borított, besározott típustól a 17. századtól
elterjedt vályog és tégla kéményekig terjednek. A helyiség lefedettségét
tekintve találunk teljes, feles, háromnegyedes sőt harmados változatot is.
Egyéb változata a boltozott részre épített veszőből, deszkából készült
kéménytest.
|
Középpadkás konyha, Hajdúbagos |
|
Szobai kemence, Sükösd |
|
Szabadkéményes konyha, Bogyoszló |
|
Szobai kívülfűtős cserépkályha, Bogyoszló |
Ma már szinte lehetetlen tisztán az egyes típusokat megtalálni a
különböző területeken, hiszen az átépítések és korszerűsítések következtében
sok tüzelőt elbontottak. Az alaprajzi elrendezésből, a meglévő tüzelőberendezésekből,
a padláson még fellelhető szerkezetekből tudunk jó eséllyel következtetni az
eredetire. Tekintsük át a hazánkban uralkodó tendenciákat: az ország keleti és
északi felén a szoba szolgál lakás és főzés céljára, ahol nyílt tüzelőt
építenek. Később füsttelenítés céljából szabadkénnyel, kürtővel kombinálják, ekkor
a konyha felé fordítják át a tüzelő száját, vagy át is helyezik oda. Az ország
nyugati és déli részében a konyha a fő helyiség, kezdetben itt is nyílt tüzelő
épült, majd a szobában megjelenik a kívülfűtős kályha, ezzel alakul ki a
füstmentes alvóhely, a szabadkéménnyel pedig a konyha is azzá válik. Az alföldi
területeken a kettő átmeneteként általános a szabadkéményes, főzőpadkás konyha
az ide nyíló szobai kemencével.
Forrás:
Barabás Jenő - Gilyén Nándor: Vezérfonal népi építészetünk kutatásához,
Műszaki Könyvkiadó, Budapest 1979
Képek:
2. ábra: a szerző rajza Barabás-Gilyén nyomán
3. ábra: Kispaládi lakóház kandallós tüzelője, SzNM Szentendre
4. ábra: a szerző rajza Barabás-Gilyén nyomán
5. ábra: Erdőhorváti lakóház szobai kemencéje, SzNM Szentendre
6. ábra: Perkupai lakóház szabadkéményes konyhája kemencével, SzNM
Szentendre
7. ábra: a szerző rajza Barabás-Gilyén nyomán
8. ábra: Muraszemenyei lakóház padkás kemencéje, SzNM Szentendre
9. ábra: Őcsényi lakóház kívülfűtős cserépkályhája, SzNM Szentendre
10. ábra: a szerző rajza Barabás-Gilyén nyomán
11. ábra: Szalafői lakóház füstöskonyhája, SzNM Szentendre
12. ábra: Bagladi lakóház konyhája, SzNM Szentendre
12. ábra: a szerző rajza Barabás-Gilyén nyomán
13. ábra: Hajdúbagosi lakóház középpadkás konyhája, SzNM Szentendre
14. ábra: Sükösdi lakóház szobai kemencéje, SzNM Szentendre
15. ábra: Bogyoszlói lakóház szabadkéményes konyhája, SzNM Szentendre
16. ábra: Bogyoszlói lakóház kívülfűtős cserépkályhája, SzNM Szentendre
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése