Bolyai
János ösztöndíj támogatással a nyári konyhákat kutatom Észak-Magyarországon.
Ennek a keretén belül többek között azt is próbálom kideríteni, hogy mikor
jelentek meg a nyári konyhák a paraszti használatban, és milyen előképei vannak
ennek a konyhahasználatnak a magasabb társadalmi osztályok körében. Ez azonban
nem könnyű. Ha ma elmegyek néprajzi kutatást végezni, a legkorábbi időszak,
amire az adatközlők emlékeznek, az a két világháború közötti kor, vagyis az
1930-as évek. De már ehhez is olyan emberre van szükség, aki magas kora
ellenére jól emlékszik még a második világháborút megelőző évekre. Erre
vonatkozóan ez emlékezetkutatás még biztosít támpontot. De hogyan lehet
megtudni bármit is a korábbi viszonyokról? A nyári konyhák első említéséről? A
parasztság számára lehetséges mintákról?
(1. kép: Kemence a nyári
konyhához épített fészerben, Domaháza. Fotó: Nagyné Batári Zsuzsanna)
Ez egy kutató számára nagyon érdekes irány, itt indul az izgalmas felfedező és nyomozó munka. Ebben manapság hatalmas segítséget jelentenek a digitális adatbázisok. Ezekben milliónyi digitalizált oldalon lehet kifejezésekre rákeresni: múzeumi szaktanulmányok, ismeretterjesztő cikkek, különböző műfajú írások szövegében. Az én kedvencem az újságok elemzése. A helyi újságok ingatlanokra vonatkozó apróhirdetései fehéren-feketén informálnak arról, mikortól jelennek meg olyan házak, amelyekben nyári konyha van, sok esetben az is kiderül, milyen a lakóépület és a nyári konyha alaprajza is, vagy éppenséggel az, milyen szerkezettel építették őket. A címek eligazítanak falvak, városok és városrészek között. Az egri adatokat vizsgálva például a legkorábbi hirdetés 1916-os: „Deák Ferencz-utca 68. sz. a ház, amely központi legfütés és vizvezetékkel van ellátva, - a lakás pedig áll 5 szoba, beüvegezett verenda, fürdőszoba, nyári és téli konyha, két udvar, istállók és kertből – eladó.”[i] Egy másik adat 1924-ből származik: „Király utcánál szobás konyhás ház nyári konyhával, éléskamrával, fásfélszerrel a szükséges mellékhelyiséggel, nagy udvarral… eladó”[ii] Ezek az adatok a 20. század első felében egyre sokasodnak, és rendkívül jól használható forrást jelentenek. De más újságokban is megjelennek hirdetések, így például a Molnárok Lapjában, amelyben 1911-ből a következő szöveg olvasható: „Eladó vizimalom 4 kerékkel. Felszerelése: 2 hengerszék, tisztitó, 2 par kő czilinderrel, kendertörő 10 bunkóval; lakóház: 2 szoba, konyha, kamara, segédszoba es nyári konyha, istálló es állás. Vízjoggal, 6 hold rét és szántófölddel azonnal átvehető.”[iii]
De a
digitalizált anyagok között még régebbi újságok is kereshetők, így bukkantam
még korábbi adatokra is: az 1868 és 1944 között rendszeresen, a közoktatásügy
hivatalos sajtó orgánumaként megjelenő Néptanítók Lapjában a következő írás
1868-ból származik: „Legyen szabad nekem
is leirnom iskolám és sorsom állapotát. 1. Az iskola és tanitói lak állapotát
festve, a mely mindkettő egyformán elhanyagolt, a) az iskola és tanitói lak két
szobából, egy nyári konyhából és egy kis kamarából áll, egy födél alatt, b) a
hozzá tartozó épületek: két kis istáló s egy jó karban levő árnyékszék.”[iv]
Ez utóbbi részlet egészen korai, 1868-ból származik.
Az
elképesztő adatokon kívül a www.hungaricana.hu
oldal Tervtár részében is van nyári konyhát tartalmazó bejegyzés, mégpedig
ennél is korábbról: a tordai (Torda-Aranyos megye) adat 1848-ból származik, a
helyszínrajza tartalmi leírásában a következő elemek találhatók: „Veteményes, gyümölcsös; sütőház, kamra,
kocsiszín, szerszámkamra, istálló, tisztek nyári konyhája, főhadnagy lakása, kancellária, legénység és
alhadnagy lakása; Depot utca; gémeskút.”[v]
Ebből kiderül, hogy külön volt nyári konyha és külön volt sütőház is az
épületkomplexumban, de azt sajnos nem tudjuk, hogy a lakásokhoz egyébként
tartozott-e konyha. Mindenesetre az adat rendkívül érdekes, hiszen egészen
korai időszakra utal, és valószínűsíti a sütési-főzési funkciók bizonyos
mértékű megosztását. Az 1860-as 1870-es évekből már budapesti nyári konyhákról
is tudunk. 1871-ben a terézvárosi Damjanich utcában egy ideiglenes nyári konyha
építésére kér engedélyt Zorn János.[vi]
A másik, Herminamezőre tervezett nyári konyha szintén ebből a korszakból,
1870-ből származik.[vii] Ezek
konkrét példái a nyári konyhának. A sütőházakról, amelyek szintén a sütés-főzés
megosztását eredményezték még korábbi adatok is vannak, falusi és városi
közegből egyaránt.
Az
1843-ban létrehozott Szabolcs Vármegyei Tűzkármentesítő Intézet iratanyagában,
a megye településeinek épület-összeírásai között szerepelnek a sütőházak is,
tűzveszélyes voltuknál fogva. Nemcsak a sütőház és sütő kifejezés található meg
az összeírásban, de a szezonális használatra utaló nyári sütő ház vagy nyári
sütő konyha is.[viii]
2.
kép: Sütőház, Tarpa. Fotó: Páll István https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/SzazMagyarFalu-szaz-magyar-falu-1/tarpa-10B0D/epitett-oroksegunk-10D4F/
Még
távolabbi időkbe visz a testamentumok anyaga: például Kiskunhalasról, 1776-ból:
„két szobákból álló egy házam egy fedél
alatt, két kamarák, istálló, sütőház, ólak, mindennemű házi igasságom,
kétszázharminchét, idest 237 r. forintokból álló redemptionalis fundusom,
szántóföldjeim és kaszálórétjeim…”[ix],
vagy Kiskunhalasról, 1783-ból: „Halas
városában házaim 6 szobákkal, 2 istállóval, kamarával, sütőházzal és vagy 500
akóra való hordókkal és kádakkal, három bőrös szekér, négy vasas szekér és más
gazdasághoz való eszközökkel. 2 malom, életesház, présház.”[x]
Haladunk
visszafelé az időben… De hogyan lehetne még korábbi időszakról információt
gyűjteni? Erről a korról részletesebb leírások, összeírások, inventáriumok és
testamentumok tudósítanak a főúri építkezést illetően, várakról, kastélyokról,
nemesi kúriákról, paraszti adatok kevésbé vannak. Ezekben a dokumentumokban a konyha szóra érdemes rákeresni, hiszen
nem tudjuk biztosan, hogy hogyan nevezték a nyári konyhát, ha volt, illetve nem
volt-e egy másik épület/használat, ami a nyári konyhák gyökereként
értelmezhető. Mivel a sütőházak használata a régészeti szakirodalom szerint[xi]
egészen korai időszakra visszanyúlik, hiszen Árpád-kori leletek is vannak
feltételezhetően különálló sütőházak meglétére, így a kutatásban a konyha mellett a sütőház kifejezésre is érdemes rákeresni.
3. kép: Sütőház,
Szilágyerked. Fotó: Nagyné Batári Zsuzsanna
Ez
az irány eredményes, ugyanis a beérkező találatoknál sok esetben kettős
konyhahasználatra derült fény. Az újkori váraknál vagy két konyha, vagy sütőház
és konyha is lehetett. A boldogkői várban is elkülönül a sütőház benne
kemencével, illetve a konyha,[xii]
de Szatmár, 1630[xiii],
Ecsed vára (Szatmár), 1647[xiv],
Füzér (1665) is felsorolható, ahol a sütőház felszerelése is szerepel: kemence,
bútorok, faedények, mosogató, mozsár, rosta, teknő; illetve az innen nyíló
konyha kőkéményére is történik utalás.[xv]
Érdekes az adat 1645-ből, a csejtei kastélyról, hogy kis és öreg sütőház is
található, illetve öreg konyha, kádakkal, serpenyőkkel, rostélyokkal, tálakkal
és nyársakkal.[xvi] A kora
újkorban, a főurak rezidenciáiban két vagy több konyha volt: az öreg (nagy) és
a kiskonyha, ahol elkülönült a főúr és az udvarában élők konyhája, várakban és
városi házakban is így volt.[xvii]
Ez azért releváns a kutatás szempontjából, mert a nyári konyhához hasonlóan egy
megosztott sütési-főzési funkciót takar. A kérdés itt inkább az, hogy mi a
háttérben álló motiváció, ezek egészen eltérőek lehetnek. A várak esetében a
kettős konyhahasználat mögött a tűzveszélytől való félelem, a népes család
állt, illetve az, hogy az egyik konyhában a családot kiszolgáló személyzet
főzött, így egy társadalmi megosztás bontakozik ki. A személyzet számára
fenntartott konyha izgalmas kérdéseket vet fel. Van példa nemesi kúria udvarán
(1761, Bosjakovina) lévő különálló konyha melletti cselédlakásra is,[xviii]
és ilyet nemcsak Magyarországon, de például Amerika déli államaiban is
dokumentáltak. A recens néprajzi anyagban pedig van néhol emléke annak, hogy a
nyári konyhában lakott cseléd.
A
kastélyokban jellemző konyhahasználatról Fekete J. Csaba építész a következőket
írja: „A főúri lakóhelyek jellemzően több
konyhás háztartások voltak. A XVIII. századi konyhák nagy számát egyrészt a
különböző ételfajták és elkészítésük eltérő technológiai igényei (nagykonyha
[„Compl. Küche”], sütőház [„Bäckerey Küche”] vagy pecsenyekonyha [„Bratküche”],
cukrászat [„Zuckerbäckerey”] stb.) határozták meg. Ezek mellett a forróvizes
ruhatisztítás tevékenységének is kemencével ellátott különálló konyhát
(mosóház) [„Wäschkamer”] létesítettek… … 1836-ban NOVÁK Dániel architectus is
így írt: <A’ konyhák különös figyelmet érdemelnek, ’s azok
elrendeltetésükhöz képest, a’ tornácztól, ’s az ebédlő szobától távol helyezve
ne legyenek, ne hogy ez által az étkek kihűljenek; ellenben igen közel se
feküdjenek a’ szobákhoz, a’ mi által a’ konyhaszag csak megtelné a’ szobákat ’s
termeket, ’s így az alkalmatlanságot szerezne. Felette illetlen, konyhát
rendelni - el az épület homlokzatánál, hol csak a’ legdíszesebb szobáknak és
termeknek van helyük. Ha valamelly épület csupán egy háznép számára készül -
fel, föld alatt adhatni a’ konyhának helyet, vagy pedig más okoknál fogva, hogy
t.i. elmellőztessék a’ tisztátalanság ’s nedvesség, a’ melléképületbe
helyezhetni azt.> (Novák 1836. 59-61.) … A hagyományos kiszolgáló
rendeltetések közül a zajos és szagos funkciók (konyha, mosókonyha) az alagsorba,
vagy különálló melléképületekbe kerültek annak ellenére, hogy füstmentesítésük
és vezetékes vízellátásuk megoldott volt a korszakban.”[xix]
4. kép: Fekete J. Csaba ábrája a konyhák alaprajzi elhelyezkedéséről
Ez mind
nagyon fontos adat a nyári konyhák szempontjából, hiszen arra utalnak, hogy a
magasabb társadalmi rétegeknél hosszú időn keresztül dokumentálható a sütés és
a főzés megosztása, praktikus okokból kifolyólag, különböző funkciókra
különböző helyiségeket alakítottak ki. Ez viszont ténylegesen szolgálhatott
mintául a parasztság számára a nyári konyhák létesítésekor…
[ii] Egri
Népújság 1924. augusztus 9. 4.
[iii] Serke,
Gömör megye. 1911. szeptember 23.1264.
[iv] Néptanítók lapja 1.
évfolyam, 1868-04-09 / 10. szám 155.
[v] https://maps.hungaricana.hu/hu/MOLTerkeptar/32079/?list=eyJxdWVyeSI6ICJueVx1MDBlMXJpIGtvbnloYSJ9
Letöltés ideje: 2018. június 6. S. 105-No. 96.
[vi]
Budapest Főváros Levéltára HU BFL - XV.17.b.312 - 953/1871
[vii]
Budapest Főváros Levéltára HU BFL - XV.17.b.312 - 1659/1870
[viii] PÁLL
István 1987. 92-94.
[ix] KEMÉNY
János 2005. 259.
[x] KEMÉNY
János 2005. 270.
[xi] Ld.
például: Magyar Kálmán: Árpád-kori és középkori lakóházak Somogy megyében. In: Cseri Miklós szerk.: Dél-Dunántúl népi építészete - A
Pécsváradon 1991. május 6-8 között megrendezett konferencia anyaga (Szentendre;
Pécs: Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Janus Pannonius Múzeum, 1991). Vagy: Magyar Kálmán: Somogy megye régészeti
múltja a honfoglalás és a középkor évszázadaiban. In: Iskola és Levéltár 37-38.
(Kaposvár, 1993)
[xii] HU MNL
OL E 156 - a. - Fasc. 079. - No. 018 / b.
[xiii] HU
MNL OL E 156 - a. - Fasc. 046. - No. 086.
[xiv] HU MNL
OL E 156 - a. - Fasc. 013. - No. 009.
[xv] HU MNL
OL E 156 - a. - Fasc. 015. - No. 008.
[xvi] HU MNL OL E 156 - a. - Fasc. 077. - No. 007 /
a.
[xvii] BENDA
Borbála 2014. 37-40.
[xviii] HU MNL OL E 156 -
a. - Fasc. 151. - No. 043.
[xix] FEKETE
J Csaba 2007. 69-72.
Felhasznált irodalom
Benda Borbála
2014 Étkezési szokások a magyar főúri
udvarokban a kora újkorban - Archívum Comitatus Castriferrei 6. Szombathely
Fekete J. Csaba
2007 Funkciószervezés és téralakítás a főúri
reprezentatív magánépítészetben az 1720 1920 közötti Magyarországon. PHD
disszertáció kézirat. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
Építészmérnöki Kar Építészettörténeti és Műemléki Tanszék
Kemény János
2005 Duna-Tisza közi
mezővárosi végrendeletek: 1738-1847. Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Levéltára
Páll István
1987 Szabolcs megye népi építkezése a XIX.
század közepén. Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése