Napi aktuális itt:

2014/05/14

Régi vagy új?

Bejegyezte: archifirka 2014/05/14 Szólj hozzá!

Ha költöznénk és lakást vagy házat keresünk, a folyamat legelején találkozunk ezzel a problémával: régi vagy új lakást/házat vásároljunk? Mint oly sok mindenre az életben, erre sincsen biztos recept, de ebben az írásban megpróbálom összegyűjteni a pro és kontra érveket.




A legelső fontos kérdés, hova szeretnénk költözni? Ha a célpont egy jól működő, infrastrukturálisan flottul ellátott, netán patinás városrész, akkor ott ritkán találni új építésű lakásokat, vagy még szabad telkeket. Persze a régi városrészek is fejlődnek, bővülnek, és pont az infrastruktúra miatt kedvelt célpontjai az ingatlanfejlesztéseknek, meg persze a telekről is le lehet bontani azt a régi házat.. Ha ezzel szemben teljesen új parcellázású városrészben gondolkodunk, ott valószínűleg olcsóbban jutunk telekhez, vagy új lakáshoz, viszont ennek az az ára, hogy lehet évekbe vagy évtizedekbe telik, míg az intézményi és közlekedési háttér is kiépül mögé (viszont ezzel párhuzamosan az ingatlanunk értéke is emelkedhet). De véleményem szerint nem érdemes a világvégére költöznünk, csak azért, hogy ugyanazért a pénzért kacsalábon forgó palotát építhessünk magunknak, mert később ennek rengeteg hátrányát fogjuk látni. Persze ha direkt messze szeretnénk lenni a várostól és a nyüzsgéstől, és a természet nyugalmára vágyunk, az teljesen más kérdés. De ha már palota, én az energiatakarékosság és ésszerűség jegyében azt tanácsolnám, hogy érdemes azt a plusz pénzt a telek elhelyezkedésére, és nem mondjuk egy alagsori konditeremre költeni, és sokkal inkább egy élhető méretű házat építtetni és nem mindig autóval közlekedni a boltba vagy az iskolába.
Aztán ha kiválasztottuk a helyszínt, és álmaink telkén esetleg egy felújítandó vagy még rosszabb állapotban lévő ház áll, akkor is kétféleképpen dönthetünk. Megtartjuk és a magunk képére formáljuk a meglévő épületet, vagy lebontjuk és építünk egy teljesen újat. Persze van amikor ez egyáltalán nem kérdés: a ház kis átalakításokkal a sajátunkká formálható, teljesen jó állapotban van, sokkal nagyobb energiabefektetés lenne a bontás, és valószínűleg egy nagyon hasonlót tudnánk mi is kihozni a telek adottságaiból, értékes és időtálló anyagokból, szerkezetekkel épült. És nyilván lakás (ide értve a sorházi vagy ikerházi lakást is) vásárlásakor sem gondolkodhatunk bontásban, ilyenkor jellemzően belsőépítészeti ötletekkel formálhatjuk saját otthonunkká a választott ingatlant. És akkor sincs nagyon min dilemmázni, mikor a meglévő épület rettenetesen rossz állapotban van, a falak dőlnek, süllyednek, a tető megroggyant, a szerkezetek vagy a terek elavultak, használhatatlanok, menthetetlenek. Na de mi van, ha a meglévő épület a két véglet között, a skála közepén helyezkedik el valahol? Ilyenkor vagyunk igazán döntéshelyzetben. Meglátjuk a jó állapotban lévő "retro" kockaházban a fantáziát (nagyon jó példákat tudnék a városunkból mutatni - lehet hogy majd fogok is - hogy mit lehet kihozni egy kockából, van amikor csak a homlokzat nyílásarányaiból ismerhető fel a jellegzetes egykori forma), megmenthető-e a vizesedő fal, a beázó tető, esetleg csak az alapokat érdemes megtartanunk, vagy csak a teherhordó falakat és belül mindent átformálni? Ezek már szakembert kívánó döntéshelyzetek, ebben egy jó építész, statikus, kivitelező tud segíteni érdemben. Mérlegelni kell és kompromisszumokat kötni - van amikor a felújítás a gazdaságosabb megoldás.
Ha pedig teljesen a nulláról kezdünk hozzá egy házhoz, azaz újat építtetünk, akkor nyilván, anyagi korlátaink között, mindent úgy tervezhetünk, ahogyan mi szeretnénk. Kevesebb a kompromisszum, több a lehetőség. Ezzel kapcsolatban annyit tudnék általánosságban elmondani, hogy épületünk akkor lesz értékálló és később akár másoknak eladható, ha már tervezéskor és később építéskor (mint azt egyébként előző cikkünkben is olvashattátok) nagy hangsúlyt fektetünk a minőségre és az átalakíthatóságra. Nem érdemes olcsóbb anyagokból látszatmegoldásokat beépítenünk, mert pár év múlva toldozgatás-foldozgatás lesz a vége és valószínűleg nem fognak időtálló megoldások születni. Illetve nem érdemes a pillanatnyi divat,  vagy túlságosan szélsőséges ízlésvilág, vagy az éppen aktuális szociális helyzetünk alapján épületszerkezeti, vagy később megváltoztathatatlan térrendezési döntéseket hoznunk. Ingatlanunk csak számunkra lesz értékes, és lehet hogy pár év múlva már számunkra _sem_. Persze ez egy lakóháznál fokozottan jelentkező probléma, hogy azt mindenki a saját pénzéből saját magának/családjának építteti, már miért ne lehetne olyan, ami neki éppen tetszik. Lehet olyan, és biztos, hogy talál olyan építészt akivel sikeresen tud a tervezés során együttműködni. Érdemes a szakemberekre hallgatni (jelen esetben a megbízott építészre), és vele együtt közösen kialakítani jövendőbeli otthonunkat. És azt is érdemes figyelembe venni, hogy miért olyan nehéz eladni később egy olyan "nagyon egyedi" házat, és miért olyan népszerű átalakítási alapok még mindig például a (jól megépített!) kockaházak, vagy a jól megtervezett, építészeti értékekkel bíró "régi", esetleg műemlék épületek - mert időtállók, sokféleképpen variálhatók, szellemesen újra- és újraértelmezhetők a változó igényeknek megfelelően. - És ha egy dolog biztos, akkor az a változás. - Otthonunk tervezésekor, építésekor építészként szerencsésebbnek tartanám, hogy egyedi ízlésvilágunk, családunk éppen aktuális térigényei olyan formában jelenjenek meg a házunkon-házunkban, amit aztán később (akár ha már nekünk nem tetszik, akár ha már nem úgy éli a mindennapjait a család, akár ha eladnánk és szeretnénk, hogy más is könnyen meglássa benne a fantáziát) bármikor meg tudunk változtatni. Gondolok itt a válaszfalak variálhatóságára, a színekkel, festéssel, cserélhető épületelemekkel való játszadozásra, stb. Emellett (akár felújítás, akár új építés esetén) használjunk időtálló és minőségi épületszerkezeteket, anyagokat, értő szakember(ek) által tervezett és kivitelezett megoldásokat - megéri.
Tehát a lényeg: egyéni és egyedi döntés kérdése, hogy régi vagy új, a fontos az, hogy HOSSZÚTÁVON jól érezzük magunkat az otthonunkban, és ha változnak az igényeink, tudjunk könnyen és gyorsan változtatni a lakóhelyünkön is. A kialakításán gyors és könnyen kivitelezhető megoldásokkal, az elhelyezkedésén pedig könnyű eladhatósággal, továbblépési lehetőséggel. Ne csak magunknak a jelenben, hanem a változó jövő számára is próbáljunk meg értéket teremteni, hogy egyszer talán a mi házunk is lehessen olyan, amit egy idegennek is megéri megmenteni és továbbgondolni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Keresés a blogon