Napi aktuális itt:

2014/05/14



A házépítés minden esetben nagy vállalkozás. Felsorolni is nehéz, mennyi mindent kell elöntenie és elintéznie az építtetőnek az előkészítés szakaszában. Márpedig véleményem szerint a jó előkészítés már fél siker. Sokan úgy gondolják, az előkészítés és a tervezés kevesebb időt és energiát igényel, mint a kivitelezés, pedig megfelelő színvonalú előtervezéssel sok problémától és felesleges kiadástól kímélhetik meg magukat az építkezők és a velük együtt dolgozó szakemberek is. Ebben a cikkben erre szeretném felhívni elsősorban az építtetők figyelmét, és néhány ötletet adni, hogyan lehet hatékonyan és jól előkészíteni a vágyva-vágyott ház megvalósítását. 


A legfontosabb, hogy az építtetőnek meg kell fogalmaznia a leendő otthonával kapcsolatos igényeit. Ez akár évek során is kialakulhat, de a családtagokkal történő közös beszélgetések-ötletelgetések is sokat segítenek ebben. Az építtető ismeri önmagát és a családját, és a számukra valószínűleg a harmonikus, praktikus, normál szavak ugyanazt jelentik, de az építész vagy a kivitelező nem feltétlenül ugyanazt érti alatta. Érdemes egy listát készíteni a helyiségekről és arról, hogyan szeretnék azt használni. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a friss házasok egészen más elvárásokkal rendelkeznek, mint a gyerekes családok, illetve az is kérdés, a későbbiekben hogyan bővíthető a ház, vagy mi lesz az üres szobákkal, ha a gyerekek kirepülnek. Hosszú távon kell tehát már az első lépéseknél is gondolkodni. A legjobb az, ha ezeket az elképzeléseket összegezve, néhány oldalban írásban is megfogalmazzák, hiszen ami nap mint nap a szemünk előtt lebeg, olvasva egészen más képet mutathat. Szükséges úgy megfogalmazni az elképzeléseket, hogy a megrendelő, az építész és a kivitelező is ugyanazt a képet illetve célt lássa maga előtt, amikor dolgozik. Sokan lerajzolják, papírra veti az elképzeléseiket, amelyeket az építészek többsége nem szeretne kritizálni, hiszen ő az építtetőnek megfelelő épületet akar tervezni, és nem a személyes ízlését akarja másokra erőltetni. Gyakori probléma, hogy amit az építész szakmai tudása és az évek során szerzett tapasztalatai alapján módosítana, attól az építkezők nem tágítanak, majd mikor elkészül a szerkezet és a válaszfalak, kiderül, hogy húha, ez ilyen lett? Kié is akkor a felelősség? Az építészé, hiszen ő a tervező, és ekkor kezd megromlani a viszony a két fél között. Az építészek szakmai felkészültségét nem célszerű a megrendelőnek kétségbe vonnia, ha egy kérdésben nem értenek egyet, inkább járják körül többször a témát, nézzenek meg hasonló tereket élőben, vagy kérjenek tanácsot más szakemberektől is. Érdemes legalább egy konzultáció erejéig lakberendező véleményét is kikérni a kész tervekről, mert később gyakori probléma, hogy a megépült házak fele kompromisszumok árán rendezhető be a megrendelő igényei szerint. Gyakoriak azok a hibák is, amelyek csak a megépülés után néhány évvel jelentkeznek először, viszont a gondos tervezés hiányára vezethetők vissza, pl. a hőhidak, ahol megindulhat a penészesedés.

A XXI. század az energiagazdálkodásról szól, tehát már a tervezés során el kell döntenünk, hogyan működik majd a házunk energetikai szempontból. Az Európai Unió döntése értelmében 2018-tól minden állami tulajdonú épület, 2020-tól pedig minden új épület esetén a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentését célzó technológiát kell a megvalósítás során alkalmazni mind az új építéseknél, mind a felújításoknál. Ez azt jelenti, hogy olyan fontos kérdéseket kell mérlegelnie az építtetőnek, mint a telekválasztás, a falszerkezet és a hőszigetelés optimális vastagságának megválasztása, fűtési-hűtési rendszerek, energiamegtakarítási lehetőségek –napelem, napkollektor, hőszivattyú stb. beépítése, építőanyagok életciklusa környezetterhelésüket is figyelembe véve. Arra kell gondolnunk, hogy nemcsak a mának, hanem még jó pár évtizednek építünk, tehát olyan megoldásokat kell választanunk, amelyek ezt a célt szolgálják. Ehhez véleményem szerint elengedhetetlen szaktervező megbízása. A bekerülési költség szinte a legfontosabb szempont manapság, ami érthető, mégsem szabad alárendelnünk neki a hosszútávra tervezett ház minőségi színvonalát.

Minden házépítőt, házfelújítót arra bíztatok, hogy konzultáljon szakemberekkel (erre ma már akár ingyenes vagy lényegesen olcsóbb lehetőségek is adottak, pl. online konzultációk). Az építtetőknek észre kellene venniük, hogy az építészek, szakági tervezők és a kivitelezők is mindig rengeteg plusz információt, segítséget nyújtanak azon az áron felül, amennyiért a munkát elvállalják.  Elérhetők telefonon vagy online, és nem mondják azt, hogy ketyeg az óra, hanem igyekeznek legjobb tudásuk szerint megoldani a felmerülő kérdéseket. Mutassa meg az ötleteit, kérjen tanácsot, szánjon rá a költségvetésből egy bizonyos összeget, és készítse elő gondosan a tervezést és kivitelezést, hogy elégedetten élhessen abban a házban, amit megálmodott magának.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Keresés a blogon