Napi aktuális itt:

2014/03/14

Kiskert a lakótelepen

Bejegyezte: archifirka 2014/03/14 Szólj hozzá!
Pár héttel ezelőtt kezdett el érdekelni a téma, amikor a mi lakókörnyezetünkben is felmerült egy kis, húszegynéhány parcellás, bekerített kertecske létesítésének gondolata. Vidéki lány lévén, kapva kaptam az alkalmon, és elmentem a lakossági fórumra, ami ez ügyben szerveződött, és lelkesen jelentkeztem is "ágyásbérlőnek" - egyelőre sajnos még csak itt tartunk :) Gondoltam addig is amíg (hátha..) beindul a kiskert, leírom ide is a tapasztalataimat a lakótelepi kertekkel kapcsolatban.

Azóta utánanéztem, és persze a lakótelepi kertészkedésnek is ezerféle formája létezik, naná. Kezdjük ott, hogy mindenki, akinek hiányzik a természet és szeret molyolni a növényekkel, már a kicsi erkélyén is - vagy akár a konyhaablakban - termeszt, mondjuk fűszernövényeket, vagy esetleg paradicsomot, paprikát, epret (igen, én is próbálkozok minden évben több-kevesebb sikerrel :) ). De ez ugye még nem szervezett forma. Aztán van olyan, amikor valakik kitalálják, hogy milyen jó lenne a füves térséget jobban kihasználni, szép virágokat, ehető zöldségeket ültetni, és "gerillakertészekként" elfoglalják a placcot. Aztán egy kicsit még szervezettebb, ha mindezt egy már meglévő szervezet/egyesület teszi meg, Magyarországon úgy tűnik az építészek nagyon szeretik a természetet és a szívükön viselik a lakótelepek élhetőbbé tételének ügyét, mert hazánkban elsőként a KÉK (Kortárs Építészeti Központ) szervezésében nyíltak a külföldön már jó ideje divatos community garden-ek mintájára közösségi kertek: 2010.-Óbuda-Földkelte; 2012.-Millenáris-Lecsós kert, Corvin sétány-Leonardo kert, Grund. Ezek a kertek általában magán telkeken létesültek. Még szervezettebb forma, ha egy kifejezetten erre a célra létrejött egyesület keresi meg az adott önkormányzatot, vele megállapodást köt, egy kidolgozott módszer, séma szerint működésbe helyez egy kertet, a használókkal szerződést köt, és egy év próbaidő után útjára engedi az így alakult kertet. Nálunk ez a forma látszik körvonalazódni, a Városi Kertek Egyesület szervezésében, csak sajnos még nagyon gyerekcipőben jár a projekt. Elvileg május 1.-re tervezik a nyitást, de tudomásom szerint a helyszín kijelölésén túl még nemigazán történt semmi (nyilvánosságra hozott) intézkedés. Reméljük azért a kulisszák mögött zajlanak az események, mert szerintem igazán izgalmas lehet egy ilyen kertközösség tagjának lenni, én szívesen belekóstolnék - no meg a saját paradicsomba, paprikába is :)

És akkor jöjjön néhány érdekes gondolat a lakótelepi kertekkel kapcsolatban, azoknak (is), akiktől nagyon távol áll a kezdeményezés, mert sajnos a lakossági fórumon azt tapasztaltam, hogy bár a fiatalok egy része nagyon lelkes (gondoljunk csak az otthon"ülő" kisgyerekes anyukákra, vidékről pestre költözni kényszerült fiatalokra, lelkes idealista egyetemistákra), rengetegen szkeptikusak, és gyakori a "dehát XY még a lépcsőházat sem takarítja, már mér' menne le krumplit kapálni" hozzászólás..
- a kiskert pontos kertszabályok szerint működik, elvileg csak az mehet be, akinek kulcsa van, vagy akit az beenged akinek van. Az ágyástulajok vigyáznak saját és a másik terményeire is.
- oktatási programot is biztosítanak, magokat is adnak a szervezők a lelkes kertésztanoncoknak
- jelképes ágyásbérleti díjat is kell fizetni (ami pénzbe kerül, azt talán komolyabban vesszük..)
- 2 hetente kertgyűlés van, amin ajánlott részt venni
- nem csak a saját pár négyzetméternyi kertünket kell rendben tartani, hanem kötelező közösségi munkák is jutnak mindenkinek, közösségi feladatok, tisztségek is vannak
- nyílt napokat is szerveznek, illetve a kert napközben - ha épp dolgozgat ott valaki - nyitott az arra járók számára, akár iskolásoknak biológia óra tartására is alkalmas
- külső közösségi tereket is ad, akár egy új találkozási pont lehet a lakótelepen
- rettentő jó társasági program (ez talán még fontosabb előnye, mint a házi paradicsom!), kis szomszédsági közösségek megteremtődésének a legjobb alapja

Én tényleg csak remélni tudom, hogy nálunk is beindul egy ilyen kis kert hamarosan. A fejleményekről természetesen beszámolok!




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Keresés a blogon