Napi aktuális itt:

2014/03/10

Igaz már itt a tavasz, de még adósak vagyunk az Aktívház Konferencia harmadik, befejező részével, a nyugat európai példák bemutatásával. Két épületet mutattak be a tervezőik, egy dán óvodát és egy svájci sportközpontot.

Az első épület egy Dániában megépült óvoda, a Solhuset, amelyet tervezője, Andreas Brage Michelsen mutatott be a konferencián. Egy viszonylag nagy, 1300 m2-es óvodáról van szó, 130 gyermek és 40 fő személyzet tölti itt a mindennapjait. A tervező csapat (Christensen & Co.) egy háromszög alaprajzú épületet álmodott meg, ami egy kicsi falut mintáz a hajtogatott tetőformájával, belső és külső udvaraival, tereivel. Nagy hangsúlyt fektettek a természetes megvilágításra és szellőzésre, hogy a gyerekek minél természetesebb környezetben lehessenek. A formák és terek játékosak, egyszerűek, dinamikusak. Fát és újrahasznosított anyagokat használtak az építéskor. Nézzétek meg a képeket a linkelt oldalon, szerintem egy nagyon aranyos épületben lakhatnak itt az ovisok.

A második épület a Zürichi Egyetem területén épült sportközpont, tervezője: Dietrich & Untertrifaller Architekten. Az épületet Much Untertrifaller mutatta be. A feladatuk az volt, hogy a meglévő, már kissé lerobbant sportközpont helyére egy sokkal nagyobbat tervezzenek (5000 diák sportol itt naponta), de ne fogyasszon több energiát, mint a régi. A tervezők a nagy 5 szintes sportkomplexumot úgy illesztették a tájba, hogy egy nagy sötétzöld üveghomlokzat után teljesen belesimul a dombba. A tetőn kaptak helyet a füves sportpályák, 3 szint pedig teljesen a föld alatt található. A bevilágítást felülvilágítók és ötletesen kialakított bevilágító udvarok biztosítják. Belül szinte minden felület zöldesfehér (nagyon kellemes árnyalat), az irányokat (hogy melyik pálya, terem merre található) pedig a sportpályák vonalaihoz hasonlító piros vonalak mutatják. Az épületről itt találtam képeket (ezeket mutatták be az előadáson is).

Remélem tetszett a három részes beszámolónk erről a konferenciáról. Az első két részt itt és itt olvashatjátok.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Keresés a blogon