Napi aktuális itt:

2014/11/10

Alternatív fűtési rendszerek

Bejegyezte: archifirka 2014/11/10 Szólj hozzá!
A hagyományos környezetbarát és nagy hatásfokú épületgépészeti berendezések mellett egyre nagyobb a megújuló energiaforrásokat hasznosító gépészeti eszközök palettája: napkollektor, hőszivattyú, pelletkazánok stb. Augusztusban az energiatudatos hűtési megoldásokkal foglalkoztunk, most, hogy közeleg a tél, az alternatív fűtési módokat szeretnénk közelebbről bemutatni.





Földház
Manapság a meglévő, korszerűtlen és gazdaságtalan fűtési rendszerek cseréje áll a középpontban, de legalább ennyire fontos már a tervezés szakaszában megfelelő gépészeti rendszereket választani. Épületeinkben alapvetően a fűtéssel és melegvíz-készítéssel kell számolnunk, amikor a fűtési rendszer kialakítását tervezzük. Mielőtt a konkrét fűtési rendszereket mutatnám be, röviden összefoglalnám az ökologikus építészeti tervezés alapvető elveit, amelyek nagymértékben befolyásolhatják a később kialakítandó rendszer hatékonyságát. Háromféle tervezési stratégia mentén haladhatunk. Defenzív stratégia esetén a hőveszteség csökkentése a legfőbb cél, amelyet az épület kis felület-térfogat arányával, vastag hőszigetelő réteggel, jó légzárású, kisméretű,
hővédő üvegezésű ablakok beépítésével, hatékony árnyékoló rendszerekkel, és hővisszanyerő megoldásokkal érhetünk el. Erre legjobb példa a fölbe integrált épület. A szoláris vagy interaktív

stratégia pont az ellenkező oldalra fókuszál, nem az elszökő hőt akarja megfogni, hanem a


hőnyereséget igyekszik maximalizálni. Teheti ezt a megfelelő tájolás megválasztásával, magas üvegezési aránnyal, passzív és aktív szoláris rendszerek, hőtárolók, valamint intelligens árnyékoló
rendszerek beépítésével. Természetesen a két módszert egymással kombinálhatjuk is, az adottságokat kihasználva kompromisszumos stratégiát is választhatunk, felújításoknál ez lehet a járhatóbb út.


Szoláris épület
A tervezési módszerekre azért hívtam fel a figyelmet, mert azonnal látható, hogy a fűtési rendszer korszerűsítése önmagában, az épület komplex szemlélete nélkül nem feltétlenül vezet hatékony megoldásra. (Például beszereltethetjük a legkorszerűbb kazánt, ha közben az ablakok rosszul zárnak, hőhidak vannak az épületben és elszöki a hő.) A fűtés fogalmához ma már a hőkomfort fogalma is alapvetően hozzátartozik. Szubjektív fogalom, befolyásolja a léghőmérséklet, felületi hőmérséklet, légsebesség, relatív nedvességtartalom, és általában 80 %-os elégedettségre méretezik.

Az alternatív fűtési rendszer lényege benne van a nevében: alternatív energiaforrást használ. Alternatív, vagy más néven megújuló energiaforrásnak azt a közeget, természeti jelenséget nevezzük, amelyből energia nyerhető, naponta rendelkezésre áll, vagy emberi beavatkozás nélkül néhány éven belül újratermelődik. Közvetett alternatív energiaforrásaink a nap vagy a talaj hője, a szél ereje, vagy a biomassza elégetése által nyert hőenergia. Közvetlen megújuló, passzív energiaforrásként értelmezhetjük az energiatudatos építészetet, aktívként a napkollektor használatát. (Nem megújuló a kőszén, kőolaj, földgáz.)

Aktív és passzív fűtés
Energiatudatos fűtési rendszer kialakítása esetén a szoláris nyereségáramok növelésére és hasznosítására kell törekednünk. A sugárzási energia begyűjtését, tárolását, majd leadását egyaránt meg kell oldanunk. Amennyiben mindhárom funkciót épületgépészeti elemekkel elégítjük ki, aktív fűtési rendszerről beszélünk. Például: begyűjtés-kollektorok, tárolás-víztartályok, szállítás-szivattyúk, leadás-központi fűtési rendszerek. Ellenben ha a funkciókat az épület szerkezeti elemei elégítik ki, passzív fűtési rendszer jön létre. Ebben az esetben a begyűjtést az üvegezett részek mögötti felületek, a tárolást és leadást az épület határoló szerkezetei, a szállítást pedig a szerkezetekben végbemenő spontán folyamatok (vezetés, hőátadás) látják el. Az ilyen passzív rendszerek működéséhez külső energiaforrás nem szükséges, viszont a folyamatok szabályzására is kevés lehetőség adott, így igen gondos méretezést igényelnek. Passzív rendszeren belül megkülönböztetünk direkt és indirekt változatot. Direkt rendszer esetében mindhárom feladatot a helyiség szerkezetei látják el, ellentétben az indirekt rendszerrel, ahol térben szétválik az elhelyezés. Az aktív és passzív rendszer kombinációjából jöhet létre a hibrid rendszer, ezekben döntő az építészeti, épületszerkezeti elemek alkalmazása az épületgépészeti elemek mellett. A rendszerek között azonban nem húzódik éles határvonal. A passzív rendszerek előnye az aktívval szemben, hogy a napsugárzás intenzitásától függetlenül kedvező módon befolyásolja az épület energiamérlegét. Fontos, hogy a fűtőhatást kiváltó folyamatok a nemkívánatos nyári időszakban is jelentkeznek, ezért minden esetben gondoskodni kell a túlzott nyári felmelegedés elleni védelemről. Az általános alapelv pedig az, hogy a jó szoláris épület energetikai elemei az épülettel szerkezetileg és funkcionálisan is integrálódjanak, a toldás-foldás ízléstelen, és többnyire energetikailag sem hatékony!

Passzív rendszerek tervezésének főbb kiindulópontjai (egy későbbi cikkben részletesebben is olvashattok majd róluk):
-Benapozás
-Direkt rendszerek
-Energiagyűjtő falak: tömegfal, Trombe-fal
-Üvegházak, napterek
-Levegő hőhordozóval működő passzív rendszerek

A tervezési alapelvek után tekintsük át röviden azokat a megoldásokat és berendezéseket, amelyek rendelkezésünkre állnak megújuló energiával történő fűtéshez.
Vegyes tüzelés
Vegyes tüzelésű pelletkazán
Legtöbben a vegyes tüzelésű megoldások iránt érdeklődnek, amely alapvetően szilárd tüzelőanyag felhasználást jelent. A gáz használata okozta kényelem miatt az ehhez szükséges feltételek nem mindig adottak egy épületben. Amennyiben nem áll rendelkezésre egy megfelelő méretű tüzelőanyag tároló, a vegyes tüzelést sajnos elfelejthetjük. Biomassza esetén vegyes tüzelésű kazánt, bálatüzelésű kazánt, faelgázosító kazánt, pellet tüzelésű kazánt, illetve hasonló elven működő automata kazánt alkalmazhatunk, amelyhez megfelelő kéményt, kazán elhelyezésére szolgáló helyiséget, illetve tüzelő,- esetleg salaktároló helyiséget szükséges kialakítani. A tüzelőanyag fajtájától függően kell a tároló szellőzését biztosítani: tűzifa csak jól szellőző helyen tárolható, míg a pellet, a szalmabrikett, vagy a fabrikett nem igényel különösebb szellőztetést, csak száraz helyiséget. Magas cellulóz tartalmú biomassza (pl. szalmabrikett) esetében a hamutárolást-elszállítást is meg kell oldani. A fa jól ismert tüzelőanyag, viszont akkor igazán jó a fűtőértéke és gazdaságos, ha legalább egy évig száradt, aminek feltétele a gondos tárolás. A fabrikett szintén jó tulajdonságokkal bír, viszont az ára sajnos magas a fáéhoz képest. A szalmabrikettet nagy tárolási helyigénye, a keletkező hamu mennyisége, és problémás használata miatt kevesen szeretik.  Jó alternatíva lehet a faapríték, és az energiafűz, de tárolókapacitást igényel, és allergiásoknak sem ajánlott a vele való munka a benne lévő por, baktériumok, pollenek miatt. A szenet kevésbé ajánlják, mert környezetszennyező, és a kéményt is károsíthatja. 
Szalmabrikett
 
Kemény

A kazánnak a kéménybekötés helyiségében kell lennie, minél közelebb a bekötéshez. Az égési levegő kazántérbe jutását minden körülmények között biztosítani kell, ami történhet légcsatornával padlócsatornaként kialakítva, vagy fal mellett vezetett légvezetékként. Ekkor a szükséges keresztmetszet kiszámításához ajánlott szakember segítségét igénybe venni. A tüzelőanyag kiválasztása mellett a másik jelentős probléma az égéstermékekből kicsapódó savgőzök károsító hatása a kéményben. A legbiztonságosabb módszer, ha a kondenzációt nem próbáljuk megakadályozni, inkább a kéményt tervezzük vagy építjük át ellenállóvá.

Elektromos fűtés
Elektromos fűtőkábel aljzatban
Mini hőszivattyús melegvízkészítő
Egyik alternatívája a fűtőkábel, fűtőpanel, amely már régóta létezik. Elektromos úton is létrehozható a már jól ismert padlófűtés, ami lehet hőtárolós, ekkor az aljzatbeton alsó részébe építik be, amely a burkolattal együtt felveszi és tárolja a hőt, ezért célszerű éjszaki árammal működtetni. Kis teljesítményű fűtőkábellel a közvetlen padlófűtés valósítható meg. Ezek előnye, hogy a fűtési rendszer kiépítése szakaszolható, ritkán használt helyiségek, épületrészek fűtése esetén nincs fagyveszély, kiegészítő,- és tartalékfűtésnek kiválóan alkalmas, hátránya, hogy az üzemeltetési költsége viszonylag magas. A fűtőpanel is hasonló tulajdonságokkal bír, viszont mindkettő igen gazdaságos
Elektromos fűtőpanel
alacsony energiafelhasználású épületben. Szóba jöhet még a távfűtésről való leválás esetében az elektromos kazán, ha a leválást csak emissziómentes, összkomfortos fűtési rendszerrel szabad megoldani, bár ez rettentő drága lehetőség az áramfelhasználás mértéke miatt. A melegvíz készítéshez használt villanybojler mai alternatívája pedig a mini hőszivattyús melegvíz készítő elektromos berendezés.


Napkollektor
Napkollektor
Elsősorban melegvíz készítésre használható, a nap földre sugárzott hőjének segítségével, de bizonyos feltételek mellett (ha megfelelően nagy elnyelő felületű a napkollektor, emellett megfelelően kicsi a fűtendő épület hőszükséglete) fűtésrásegítő üzemmódban is megállja a helyét. Ma már egyáltalán nem drága megoldás, nemcsak a gyártó által ajánlott, hanem bármilyen nyomásálló, hőszigetelt és belső spirállal rendelkező tartállyal működőképes, korszerű szivattyúval üzemeltetve pedig gazdaságos. Mérési adatok szerint is legalább két nyári hónapon keresztül képes 100 %-ban melegvizet szolgáltatni, és áprilistól min. 70 %-ban rásegít. Legkevesebbet decemberben segít, akkor alig éri el a 10 %-ot, viszont egész évben jó hatásfokkal csökkenti a melegvíz előállítási költségeket.

Nagyon fontos tehát az épületünk energetikai korszerűsítésekor jól tájékozódni a beépíthető lehetőségekről, érdeklődni személyes tapasztalatokról nem annyira a kereskedők, hanem a felhasználók körében, illetve szakemberrel konzultálni, és bonyolultabb megoldások esetén terveztetni. Ez a többlet ráfordított energia és tervezési költség bőven megéri a későbbi rendszer hatékonysága szempontjából. Legközelebbi összeállításunkban a passzív fűtési rendszerek építészeti tervezéséről lesz szó.


Forrás:
Zöld András: Energiatudatos építészet
Csoknyai Tamás: Ökológikus építészet, előadásjegyzet

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Keresés a blogon