Napi aktuális itt:


A diplomamunkám rajzolása közben már arról álmodoztam, hogy saját irodát nyitok, ahol önállóan dolgozom.  Ez a terv később is ott lebegett a szemem előtt, bár egy neves és sok építészt foglalkoztató irodában kezdtem dolgozni a diploma megszerzése után. A véletlen úgy hozta, hogy később is olyan intézményekben folytattam a tapasztalatszerzést, ahol egy nagyobb egységbe kellett illeszkednem. Az álom azonban továbbra sem halványult, sőt inkább kezdett körvonalazódni. Megtanultam, hogy nagy szabadságot biztosít az önálló munka, egy csapatban viszont több lehetőség rejlik. Így jutottam arra az elhatározásra, hogy egy barátnőmmel közösen indítsuk be építész-vállalkozásunkat. Sok közös vonásunk van, fontosak számunkra a környezeti értékek, a műemlékek védelme, a precíz tervezői munka, hogy csak néhányat említsek a legfontosabbak közül, így nem volt nehéz megfogalmaznunk főbb céljainkat. Az egyetemi évek alatt, az első templomfelmérő tábor alkalmával elköteleződtem a műemlékek iránt, majd a diploma megszerzése után elvégeztem a műemlékvédelmi szakmérnök szakot.
Az építész tud példát mutatni a közösségnek az általa tervezett épületekkel, terekkel. Fiatal mérnökként nagyon fontosnak tartom környezetünk és épületeink, épített örökségünk megóvását, folyamatos karbantartását, illetve előtérbe helyezni a fenntarthatóságot, a tervezés és kivitelezés minőségét.

Különösen a népi építészet áll közel a szívemhez, ebbe a speciális területbe kóstoltam bele egyik korábbi munkahelyemen, ahol a néprajzi kutatástól kezdve, a cserépkályha-tervezésen át egy Erdélyben megvásárolt népi épület bontásáig szinte mindennel megismerkedtem. Nyolc éve minden nyáron egy hetet felmérőtáborban töltök Erdélyben népi építészeti kutatással, hasonlóan elkötelezett építészekkel és néprajzosokkal együtt. Ennek a munkának az eredményét már több konferencián, kiállításon is bemutattuk. Szakdolgozatomban a magyarországi történeti lovardákat kutattam, egy inventarizációt megalapozó áttekintést készítettem műemléki helyreállításukhoz, kutatásukhoz. Terveim között szerepel, hogy ezt a kutatást tovább folytassam, számba véve a hazai lovardákat.

Keresés a blogon