Napi aktuális itt:

2015/02/02

Blogszülinap

Bejegyezte: archifirka 2015/02/02 Szólj hozzá!


Óriási közhely, és mégis mennyire igaz: hihetetlenül gyorsan telik az idő! Gondoltátok volna, hogy az ArchiFirka már 3 éves?!

Blogunkat azzal a céllal indítottuk, hogy a szakmai életünk során elénk kerülő kérdésekre, problémákra megtalált válaszainkat közzétegyük, mert tapasztalatból tudjuk, hogy mások is hasonló kérdéseket tehetnek, sőt tesznek is fel maguknak nap mint nap. A legtöbb bejegyzés a munkánk során feltérképezendő, számunkra addig ismeretlen területre vezető kutatás, ismerkedés eredményéből született, hiszen az építész sokszor kap olyan feladatot, amellyel addig még nem találkozott, és ezért az információgyűjtés lesz az első lépése. Később bekerültek azok a témák, amelyekkel hobbiból, szenvedélyből foglalkoztunk, és úgy éreztük, másoknak is meg szeretnénk mutatni, vagy éppen azok a témák, amelyekről tudtuk, hogy sok mindenkit érint és foglalkoztat, és szeretnének róla tőlünk is tisztább képet kapni. Az egyik diplomakonzultáción jegyezte meg történész tanárnőnk, hogy hazánkban híján vagyunk a jó kézikönyveknek. Persze a világ halad, és az interneten ma már szinte mindenről percek alatt szerezhetünk információt, de egy jól szerkesztett adat- és információgyűjtemény manapság is nagyon nagy kincs! Mi ezzel a bloggal szeretnénk egy szakmai szűrőt tartani az interneten található építészettel kapcsolatos információ-halmaz elé, és egyfajta segítséget adni az olvasóinknak egy adott témába való elmélyüléshez. Ezért igyekszünk olyan szemlélettel írni a szakmai bejegyzéseket, hogy egyrészt aki olvassa, átfogó képet kaphasson az adott témáról, és legyen alapja a további kutatáshoz, másrészt elmélyülve az adott témában, szakmailag korrekt és alapos képet tudjunk egy-egy cikkel az érdeklődőknek adni.

Így kezdődött…

2012 februárjában egy konferenciabeszámolóval indultunk útnak, ami még különösebben nem vetítette előre, milyen blog is lesz az ArchiFirka. Az első egy-két évben inkább csak kóstolgattuk, ha akadt téma és volt időnk, írtunk, még alig körvonalazódott a cél. Az utóbbi egy évben adtunk valódi keretet az írásoknak a havi tematizálással. Ekkor kezdtek az első vélemények is eljutni hozzánk, hogy talán egy kis átalakítás nem ártana, hogy trendibbek, naprakészebbek legyünk. Az arculatváltásunk valóban jó döntésnek bizonyult, és a facebook-os aktivitásunknak köszönhetően is egyre többen kezdtetek olvasni minket. A kezdeti, ismeretségi körből kikerülő kedvelők száma megháromszorozódott, és szerencsére olyan olvasóink is vannak, akiket nem ismerünk személyesen, tehát valóban a tartalom miatt választanak minket.  Ezzel, mondhatnánk, el is értük a célunkat, ami részben igaz is. Amiben fejlődni szeretnénk, és ami hiányzik még: az az olvasókkal való kommunikáció, és természetesen ha még több emberhez eljuthatnánk a cikkeinken keresztül. Ezért szeretnénk, ha Olvasóink - ti, akik most is ezt a kis szülinapi összefoglalót olvasgatjátok - bátran írnának - írnátok - nekünk véleményeket, hozzászólásokat, vagy témákat, kérdéseket, amikről olvasni szeretnétek. Mindig igyekeztünk arra is figyelni, hogy egyedi témákkal álljunk elő, amivel máshol ritkábban találkozhattok a világhálón, reméljük ez sikerült is. 

…ez lett belőle…

A 2014-es évben 37 bejegyzés jelent meg, ebből 2 interjú, 4 sorozat. 11 bejegyzés környezettudatos illetve fenntartható építészet, 11 örökségvédelem, 5 népi építészet témában.
Akinek van az ArchiFirkához hasonló Facebook-oldala, az tudja, hogy elég jól nyomon lehet követni a fb megosztásokat, egy-egy bejegyzés népszerűségét, és persze ugyanezeket a blogon belül is tudjuk figyelni. Ezek alapján hasznos visszajelzéseket kaptunk a cikkek olvasottságáról, a blog látogatottságáról. A statisztikák szerint a legolvasottabb cikkünk az Egy kis történeti anyagtan-habarcsok, vakolatok - amit kicsit hitetlenkedve néztünk, mert bár, mint reményeink szerint minden cikkünk, igen ügyes és lényegre törő összefoglaló, és persze nem kis munka van benne, de igencsak száraz téma… talán házi feladat volt valamelyik iskolában, és mindenki innen puskázott? (ha valaki tudja, légyszi írja már meg nekünk! :)


Ezeket az automatikus internetes felméréseket nemrég egy kérdőívvel, és előtte egy játékos szavazással is megtámogattuk azért, hogy még részletesebb képet kaphassunk az olvasóinkról - Rólatok. Ezért kérjük, hogy aki még nem tette, és szeretne nekünk segíteni a fejlődésben, kérjük válaszoljon erre a pár rövid kérdésre, a linket itt találjátok hozzá!


Nektek írjuk!
Olvasóink véleményének megismerése többek között azért fontos, mert bár minden blog részben öncélú, nem (csak) magunknak írunk. Persze szeretnénk a magunk számára is egy jól szerkesztett és kereshető adatbázist létrehozni, de emellett (és ez az, ami miatt a blog nyilvános) szeretnénk továbbadni abból, aminek utána kutattunk, -olvastunk, ami nekünk már tudás, hogy ti is profitálhassatok belőle. Hisszük, hogy csak akkor lehet felelősséggel változtatni valamin, ha a meglévőről elegendő információnk van. Ezért rendkívül fontos, hogy mielőtt bármibe (nagyobb, vagy csak egy egészen picike projektbe) belevágunk, a lehető legtöbb információt összegyűjtsük (és mindezt megbízható forrásokból tegyük!), így döntéseink kellően megalapozottak és időtállók lehessenek. Ebben szeretnénk nektek szakmailag korrekten, de kötetlenebb és interaktívabb formában segítséget nyújtani, és ezért számítunk a visszajelzéseitekre is. 

Hiszen az építész azért dolgozik, hogy változtasson, sokszor talán nem is annyira kicsit - mi legalábbis szeretnénk ezt hinni! :)

A továbbiakban is kellemes olvasgatást, tanulást és informálódást kívánunk Nektek, itt a blogunkon, és mindenhol, ahol tartalmas dolgokra találtok! Reméljük, hogy a következő szülinapjainkat is együtt ünnepelhetjük veletek!





Sok szeretettel:
az Archifirkálók :)   



 
















0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Keresés a blogon