Napi aktuális itt:

2014/06/12

Műemlékvédelem Londonban

Bejegyezte: archifirka 2014/06/12 Szólj hozzá!

Egy György-korabeli ház újjáéledése - 
Amikor arculatváltásra készültünk a blogon, körbekérdeztünk az ismerőseink között, többek között új témaötleteket keresve, ekkor ajánlották nekünk a Grand Designs c. sorozatot, melynek az egyes részei fent vannak a neten, ingyen megtekinthetők. Bevallom én nem találkoztam korábban ezzel a sorozattal, így nagyon kíváncsi voltam, amikor a leginkább ajánlott részt elindítottam a youtube-on. És egyáltalán nem csalódtam, sőt! Az epizód teljesen magával ragadott, lelkesen szótáraztam (eredeti nyelven vannak fenn a részek, szuper angol kiejtéssel), jegyzeteltem.




Íme egy kis összefoglaló a György-korabeli londoni műemlék ház újjáélesztéséről szóló epizódból, nézzétek meg a videót is, a cikk alján szószedetet is találhattok az izgalmas kifejezésekből, szavakból.

Először is nézzük, mit jelent az, hogy György-korabeli (angolul Georgian). Ez tulajdonképpen a négy György király uralkodása által meghatározott időszak, I.-II.-III. és IV. György uralkodása alatti (1714-1830) periódusban épült, jellegzetesen "angol polgári" , klasszicista stílust értjük alatta. Jellemzően a városokban volt elterjedt, elegáns, nagy belmagasságú terek és nagy nyílások jellemzik, amik hatására a belső terek világosabbak lettek, nagyobb hangsúlyt kaphatott az egyszerű, ám elegáns belső dekoráció (hangsúlyos színek, szép tapéták, fa faragások, ízléses bútorok..). Fontos megemlíteni a nyílások arányait: 4x6-os ablakosztás, amiből az alsó 6-os tolódik fel a felső 6-os mögé a nyitáskor.
A kérdéses épület 1825-ben épült, a késő György-korabeli festői és érintetlen londoni városrészben. Az utcában a házak felépítése a következő volt: az alagsorban konyha, a földszinten üzlet (ebben a házban legtovább egy szabóság működött), az emeleten nappali és étkező, felette a háló, a tetőtérben pedig a szolgálók szobái. A városrészre jellemző. hogy a házak kívülről egészen jó állapotban vannak, de belülről sajnos teljesen romosak. Csak egy kis érzékeltetés: a falakon ujjnyi széles ferde(!) repedések (=süllyed az épület), a tető lyukas, tönkrement, a beázás miatt a fa gerendák szinte teljes keresztmetszetükben szétrohadtak, az alagsori és földszinti épületrész kinyúlik a ház tömege alól, ennek a teteje is teljesen tönkre volt menve, a föld alatti falakban még könnyező házigombát is találtak (ez egy olyan gomba, aminek minimális vízre van szüksége a túléléshez, és ami még a falakat is képes "megenni"), egyszóval a ház a hanyatlás megtestesítője volt. De a házaspár (Tony és Sharon) olyan lendülettel, szeretettel, és a ház iránti tisztelettel vetette bele magát a munkába, ami igazán magával ragadó.
Magát az anyagi konstrukciót is érdemes megemlíteni, mert szerintem követendő példa lehet(ne) nálunk is:  a ház maga műemlék és a helyi önkormányzat tulajdonában van, értéke kb. 750.000 £ . A házaspár tőlük "lízingelte", és 6 hónapos határidőt vállaltak arra, hogy saját pénzükből (természetesen a műemléki felügyelővel egyeztetve, a stílusjegyeket megőrizve) lakható(!) állapotba hozzák (tető cseréje, rothadás felszámolása, állagmegóvás, 1-2. emelet felújítása) - végül ez 40.000 £-ba került. Ha ezt sikerül teljesíteniük, akkor cserébe egy meghatározott ideig, nagyjából 10 évig lakbér-mentesen (rent-free period) lakhatnak a házban, ami alatt természetesen tovább folytathatják a felújítási munkálatokat a többi szinteken - kb. 90.000 £-ra becsülték a teljes költségüket a végén. A felállás az volt, hogy a profi sminkes feleség a szabadúszó munkáival kereste a pénzt, az építési szakember (ács) férj pedig a saját két kezével végezte a felújítási munkák nagyon nagy részét.
Nagy elszántsággal és lendülettel vetették bele magukat a munkába. Az első és legfontosabb a beázás megszüntetése, az épület kiszellőztetése, a gombásodás, penészesedés, rothadás felszámolása volt. Eközben, amikor épp nem volt pénzük a nagy munkákkal haladni, kutatták az épület "történetét", így a férj megtalálta többek között:
- az alagsori konyhában a régi kandallókeret darabjait, és mint egy kis puzzle-t újra összerakta (természetesen később szakemberek ragasztgatták össze a szinte hiánytalanul fellelt márvány darabkákat, kb 600 £-ért),
- a régi eredeti üzlet bútorait, amiket megmentett és az emeleti szinten kialakított új konyha-étkezőben hasznosított újjá,

- a gyönyörű régi tapétarétegeket, amiket később múzeumba vittek, illetve a legszebb, legalsó (eredeti 1830-as) réteget egy kis sarokban eredeti helyén őriztek meg,
- az eredeti fa faragásokat a mennyezeten, amiket kiszabadított a sok-sok festékréteg alól és nagyon szépen rekonstruált.
Rengeteg időt töltött az ún. architectural salvage yard-okban (talán építészeti roncstelepnek, vagy inkább műemlékes kincsesbányáknak fordíthatnánk őket), ahol egyaránt lehet találni eredeti korabeli építészeti/belsőépítészeti elemeket, kiegészítőket, és azok korhű, olcsóbb utánzatait is. Nagy gondot fordítottak az apró részletekre(!!), hogy még a legutolsó ajtógomb is illeszkedjen stílusában az összképbe. A berendezésben pedig jó ízléssel, a múlt és jelen közötti egyensúlyt jó érzékkel fenntartva válogatták össze az eklektikus, egymással mégis jól harmonizáló bútorokat, dísztárgyakat, használati tárgyakat. A ház színeinek kitalálásában a feleség kapott nagyobb szerepet, később ettől érezték a házat igazán sajátjuknak, amikor felöltöztethették új ruhájába. Végül sikerült a 6 hónapos határidőt tartva felújítani a 2 lakószintet, és később lassacskán a többi munkával is elkészültek. Két évvel később a ház így nézett ki: az alagsort rendbe tették, kitakarították, a földszinten az üzletrészt szintén rendbe tették, az emeleten kialakítottak egy reprezentatív nappalit és egy otthonos konyha-étkezőt, az 2. emeleten egy szép elegáns hálót a hozzá tartozó fürdővel, a tetőtérben pedig irodát, dolgozószobát, és még egy vendégszobát rendeztek be. Rendbe tették a lépcsőházat, a hátsó udvart és természetesen a tetőt is. De mindezt a munkát nem lehetett volna elvégezni, ha nem érződött volna minden mozdulatukon és mondatukon az, hogy mennyire szeretik és tisztelik a házat, amelynek hosszú életében egy kicsit ők is részesek lehettek. Azt hiszem, egy műemlékhez hozzányúlni csak így érdemes.

Szószedet:
dilapidated - romos
derelict - elhagyatott
carpenter - ács
decay - hanyatlás
gutter - eresz
salvage yard - roncstelep
in good nick - jó állapotban
lease - lízing
slender - karcsú, vékony
proportion - arány
dry rot - könnyező házigomba (által okozott száraz korhadás)
conservation officer - műemléki felügyelő
listed building - műemlék
local council - helyi önkormányzat
historical sociaty - műemlékes társaság/gyűjtemény (pl. Brooking Collection)
slate tiles - palatető

A sorozatot Rácz Miklós ajánlására kezdtük el követni, köszönjük! Amint egy kis időm lesz egy-egy epizódban elmerülni, úgy számíthattok még további részekre is! Folyt. köv.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Keresés a blogon